tisdag 24 oktober 2023

 

Information

 Hej,

Vi har fått kännedom om att elever på skolor i Norrköping har utsatts för grooming och uppmanats att skicka nakenbilder på sig själva. Det här ska ha skett utanför skoltid och är polisanmält av vårdnadshavare.

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med barn i sexuellt syfte och vi vill med den här informationen göra er uppmärksammade på att detta förekommer. Vi vill uppmana dig att prata med ditt barn om hur barnet ska agera om hen får bilder skickade till sig, blir kontaktad eller uppmanad att skicka bilder på sig själv. Kolla gärna ditt barns telefon och dator. Om ditt barn har utsatts gör en polisanmälan.

Det finns flera organisationer, till exempel Rädda barnen, som har bra material om hur man kan prata med barn om grooming.

https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/foralder/sa-pratar-du-med-barn-om-grooming/

Även Polisen har information om hur du som vuxen ska agera om du kommer i kontakt med sexualbrott mot barn på nätet.

https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/sexualbrott-mot-barn-pa-natet/

Att dela kränkande bilder eller sprida grovt innehåll vidare kan vara brottsligt. På Polisens hemsida finns också information som riktar sig till unga och som handlar om hur man ska agera någon skickar oönskade bilder till en eller uppmanar en att skicka nakenbilder.

 https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/delbart/

Skolan har ett löpande arbete där vi pratar med eleverna om att man alltid kan vända sig till vår elevhälsa eller någon annan vuxen om något har hänt. Vi pratar också om hur man beter sig på nätet och i sociala medier, vad som är okej och inte, och att man alltid måste säga nej när något inte känns bra samt vart man kan vända sig. Här behöver vi tillsammans hjälpas åt så att våra barn inte behöver utsättas för detta. Tack på förhand för ert samarbete.

Med vänliga hälsningar

Personal och skolledning på Djäkneparksskolan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar